Tularan.com
tularan budak terperangkap dalam telaga

Bukan Dalam Filem: Pekerja Kejar Masa Cuba Selamatkan Budak 2 Tahun Terperangkap Di Telaga 26 meter

NEW DELHI: Berpuluh pekerja terus mengejar masa hari ini untuk menyelamatkan seorang kanak-kanak lelaki berusia dua tahun yang terperangkap lebih kurang 72 jam dalam telaga 26 meter di selatan India.

Budak lelaki itu jatuh ke dalam paip berdiameter 30sm pada petang Jumaat ketika bermain di rumahnya di daerah Tiruchirappalli, Tamil Nadu.

Kamera termal digunakan untuk memantau suhu badan kanak-kanak semasa oksigen dibekalkan melalui paip.

Kanak-kanak itu, Sujith Wilson, tidak sedarkan diri tetapi bernafas sehingga pagi semalam, tetapi para penyelamat tidak dapat memeriksa keadaannya sejak itu.

tularan terperangkap telaga

Pihak berkuasa berkata, kanak-kanak tersebut pada awalnya terperangkap kira-kira sembilan meter sebelum tergelincir ke bahagian bawah dalam telaga, dalam kedudukan berdiri tegak. “Ia usaha mengejar masa,” kata pegawai daerah kanan Jawaharlal Nehru.

Pekerja menggunakan sebuah gerudi minyak untuk menggali lubang selari dengan telaga semalam, tetapi rignya runtuh kira-kira 10 meter kerana tanah berbatu.

Percubaan menggunakan peranti robotik untuk menurunkan tali ke arah pergelangan tangan budak itu pada Sabtu gagal.

Insiden ini merupakan siri terbaru kecacatan yang menyaksikan kanak-kanak secara tidak sengaja jatuh ke dalam telaga yang tidak digunakan, yang ditemui di pedalaman India.

Pada 2006, usaha menyelamat kanak-kanak berusia enam tahun menjadi tajuk utama apabila dia dikeluarkan dengan selamat di negeri Haryana selepas terjebak dalam telaga 18 meter selama 48 jam.

tularan tejasvini
TEJASVINI (ARAMM), filem India mengisahkan usaha mengejar masa menyelamatkan budak 2 tahun yang terjatuh ke dalam telaga buatan yang sangat dalam dan sempit,

Kang Razzi Armansur

Orang yang sudah biasa menulis. Dan bolehlah dikatakan sebagai kerjayanya. Sudah menghasilkan lebih 30 judul buku. Sebahagiannya 'best-seller'. Juga mengajar menulis walaupun merasakan tidak layak untuk mengajar cara-cara menulis. Ia telah dibukukan dengan judul, "Ini Buku Saya!"

SPONSOR