Tularan.com
jeff bezos amazon bloomberg pic tularan

Dalam Masa 1 Malam Jeff Bezos Kehilangan Mahkota Orang Terkaya Kerana Rugi RM28 Bilion!

NEW YORK: Ketua Pegawai Eksekutif Amazon, Jeff Bezos, orang terkaya di dunia, hilang ‘kekayaan’ dalam satu malam, disebabkan kemerosotan nilai saham syarikat itu.

CNBC berkata, laporan pendapatan suku ketiga Amazon dikeluarkan semalam mengecewakan para pelabur lalu mengakibatkan saham syarikat itu susut sebanyak 9%. Sehingga jam 6 petang (waktu tempatan) semalam, sahamnya menurun 6.6% atau AS$118 (RM456) sesaham.

Bagi Bezos, yang memiliki 57,610,359 saham Amazon, menurut pemakluman SEC terkini baru-baru ini, bermakna dia kehilangan hampir AS$6.9 bilion (RM28 bilion).

Sekiranya kehilangan semalam dibawa ke pasaran terdekat hari ini, Bezos bakal kehilangan kedudukannya sebagai orang terkaya dunia kepada pengasas Microsoft Bill Gates, menurut Indeks Bloomberg Billionaires.

Bezos mengatasi rekod 24 tahun orang terkaya di dunia Gates pada 2018, dengan memiliki kejayaan AS$160 bilion (RM640 bilion).

Sumber: FreeMalaysiaToday

Kang Razzi Armansur

Orang yang sudah biasa menulis. Dan bolehlah dikatakan sebagai kerjayanya. Sudah menghasilkan lebih 30 judul buku. Sebahagiannya 'best-seller'. Juga mengajar menulis walaupun merasakan tidak layak untuk mengajar cara-cara menulis. Ia telah dibukukan dengan judul, "Ini Buku Saya!"

SPONSOR